Državno prvenstvo in DRM DRM Open 2017

Letošnje Državno in odprto prvenstvo v podvodni fotografiji DRM Open 17 je potekalo 7. in 8. oktobra v Piranu.

DRM Open je tako imenovano "splash in" tekmovanje, kar pomeni da tekmovalci fotografije naredijo na licu mesta v istem časovnem okviru in istem akvatoriju. Štart je bil ob 10:30, ko so fotografi dobili dovoljenje za vstop v vodo. Od tega trenutka dalje so imeli pet ur časa, da posnamejo fotografije, ki ustrezajo trem kategorijam. Fotograf pa mora do 16:00 oddati spominsko kartico, na kateri ne sme biti več kot 100 podvodnih fotografij.

Tudi letos smo na tekmovanju dovolili obdelavo fotografij v aparatu samem, zaprtem v ohišju. To pomeni, da lahko tekmovalci sliko popravijo v okvirih »retouch menu« zmožnosti svojega fotoaparata – obrezovanje, barvne korekcije ipd… Posebej priljubljena je dvojna ekspozicija in image overlay, pri katerem pa morata biti oba posnetka posneta z istim objektivom.
Kategorije, v katerih se tekmuje so "Širokokotna fotografija", kjer se pričakujejo fotografije narejene s širokokotno tehniko, motivi pa lahko zajemajo podvodni ambient, ribe, potapljače in tudi pol-pol fotografije (polovica pod vodo, polovica nad vodo), kjer mora predstavljati podvodni del vsaj 50% slike.

Druga kategorija je "Makro fotografija", kjer se pričakujejo fotografije drobnih živih bitji ali detajlov podvodne flore ali favne. V to kategorijo ne spadajo fotografije rib ali detajlov ribe. Dovoljena je raba vseh vrst objektivov in nastavkov, s tem da daljša stranica fotografije ne sme presegati 10 cm območja v naravi.

Zadnja kategorija je "Riba". To je tematska kategorija, kjer se pričakuje fotografijo ribe, pa naj bo to samo podrobnost na ribi ali pa cela jata. Kot zanimivost povem, da morski konjiček spada med ribe in je v tej kategoriji dovoljen.

V vsako kategorijo se odda po eno fotografijo.
V soboto zvečer se je zbrala žirija v dvorani Morske biološke postaje in žiriranje se je začelo.

Žirijo so sestavljali Borut Furlan, Gianni Pečar in Irena Čok.

DRM OPEN

8 13,5 Leonard Štoka Sedmak Rex Maris 1
9 12 Boris Vuga PLK Koper 8

Najlepši posnetek tekmovanja (Best of Show): Grega Verč - Riba

Zaključna prireditev se je začela s pozdravnim nagovorom organizatorja in kratkim posvetilom italijanski fotografinji Barbari Camassi, ki je letos izgubila življenje v prometni nesreči. Sledila je projekcija vseh tekmovalnih fotografij. Navzoči so bili deležni tudi določenih komentarjev in pojasnil s strani žirije, ki je več časa namenila višje uvrščenim fotografijam.

Med kompaktnimi aparati je prvo mesto zasedel Marco Fantin (Caos Divers - ITA) ki je z dvema prvima mestoma dosegel v skupnem seštevku najvišje število točk. Drugo mesto v skupnem seštevku je dosegel Evgen Suban (DPD Soča - SLO). Na tretje mesto se je uvrstil Dragutin Kermek (KP Drava – HR).
V tekmovalni kategoriji zrcalno-refleksnih aparatov je prvo mesto osvojil Grega Verč (DPD Tuna - SLO), ki je v dveh kategorijah zasedel prvo mesto, v eni pa tretje. Drugo mesto je zasedel Davide Lombroso (Caos Divers – ITA), tretje mesto pa je osvojil Fabio Iardino (Caos Divers – ITA).
V skupinski razvrstitvi (najvišje število točk dveh tekmovalcev istega kluba v skupni razvrstitvi) je prvo mesto zasedlo društvo Caos Divers (ITA). Drugo mesto je osvojilo društvo  DPD Tuna (SLO), tretje pa DRM Ljubljana (SLO).

Najlepši posnetek tekmovanja je dosegel Grega Verč s fotografijo v kategoriji Wide.

Po končani podelitvi nagrad in razglasitvi zmagovalcev je sledila zakuska, ki je potekala v prijetnem vzdušju in vzpodbudila prijateljski pogovor med tekmovalci in žirijo.

Za izpeljavo tekmovanja bi se želel zahvaliti celotni organizaciji DRM Ljubljana in seveda sponzorjem, ki so nam podarili lepe nagrade in poskrbeli za visok nivo tekmovanja. Trgovina Foto Grad nam je poklonila vrednostne bone in praktična darila. Norik sub je poklonil vrednostne bone ter praktične nagrade. Center Subnet Piran nam je nudil logistično podporo in štabni prostor za organizatorje. MM Sub iz Ljubljane, ki je poklonil bone za servis regulatorjev. Pokale, medalje in priznanja nam je letos ponovno poklonilo podjetje DVZ Ponikve, ki je za naša tekmovanja izdelalo visokokakovostne unikatne kovinske kolajne in papirna priznanja. Posebej se moram zahvaliti še podjetju Okolje Piran, ki je za udeležence tekmovanja odobrilo brezplačno parkiranje na parkirišču Fornače v soboto in nedeljo, Morski biološki postaji, ki nam je omogočila uporabo njihovih prostorov in organiziranje nočitev za tekmovalce. Navsezadnje se moram zahvaliti še Vinogradništvu in kletarstvu Danimir Čok za steklenice prvovrstnega refoška in Slovenski Potapljaški Zvezi za finančno podporo.

Galerija ...

Text: Jure GASPARIČ, Foto: posamezni avtorji